Нова военна операция на Турция в Сирия

Свят

09-10-2019, 20:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Юнкер призова Анкара да прекрати военната офанзива

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че турските въоръжени сили заедно с бунтовническата Сирийска национална армия са започнали операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу кюрдски бойци, които Анкара смята за терористи и организацията "Ислямска държава".

Ердоган обясни, че целта на операцията е "премахване на коридора на терора" по южната граница на Турция със Сирия и "установяването на мир и спокойствие в региона".

"Ще дадем възможност за завръщането на сирийските бежанци в тяхната страна през безопасна зона, която ще бъде установена с операция "Извор на мира", написа той в Туитър.

Постъпват информации, че турската авиация бомбардира цели край град Рас ал Айн в Сирия. В района на турско-сирийската граница са разположени гаубици, бронирана техника и около 5000 военни от различни поделения в цяла Турция.

Смята се, че фронтът на операцията ще бъде около 120 км, а дълбочината на проникване – 30 км. Така общата площ, която се очаква да бъде овладяна от турската инвазия, е около 3500 кв. км. Главни цели на операцията са сирийските градове Рас ал Айн и Тел Абияд.

 

Според турски експерти, това е най-голямата турска военна операция след инвазията в Кипър през 1974 г. В настоящата операция турската армия използва широк набор оръжия турско производство, сред които ракетите „Касърга“, гаубиците „Фъртъна“, хеликоптерите „Атак“ и бронираните машини „Кобра“ и „КИРПИ“-2.

Всички политически сили в страната, без Демократичната партия на народите, подкрепят операцията.

По-рано външното министерство в Дамаск остро осъди турските действия като нарушение на международното право и на резолюциите на ООН, които уважават сирийския суверенитет и териториална цялост.

Турция от своя страна уверява, че ще вземе мерки за предотвратяване на цивилни жертви, а външният министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Дамаск е уведомен предварително за офанзивата. 

Малко преди началото на офанзивата турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. По-рано външното министерство в Дамаск остро осъди турските действия като нарушение на международното право и на резолюциите на ООН, които уважават сирийския суверенитет и териториална цялост.