Мария Каракушева представя новия си албум с авангарден концерт

Общество

30-09-2019, 14:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 30 октомври софийският Music Jam Club ще бъде сцена на спектакъла Hearteclipse Live!, с който пианистката Мария Каракушева отново ще потопи любителите на класическата музика в познатото за нея модерно звучене. Концертът е предвиден като аудио-визуално изживяване, представящо девет истории от албума й „Hearteclipse“. Основен партньор на събитието е Fibank, която над 25 години подкрепя българската музика и изпълнители в проектите им. Мария Каракушева е и едно от лицата на клуб Smart Lady, където жените предприемачи у нас, освен финансиране по програмата на банката Smart Lady, получават и възможността да се срещнат и обменят опит с успели дами в различни области.

Мария работи 1 година над „Hearteclipse“, който определя като нейния опит за себепознаване и в създаването му е вложена цялата палитра от чувства, които е изпитвала – неслучайно заглавието на албума насочва към „сърдечните затъмнения“ на човешката душа. По-голямата част от деветте произведения са с космическа тема, но са представени с разбираема съвременна класика. Младата пианистка е първата жена у нас – композитор, изпълнител и продуцент, издаваща класически албум.  

Спектакълът Hearteclipse Live! ще срещне публиката, освен с музикалните изпълнения на Мария Каракушева, с успешните истории на още 9 дами-творци, носещи името „Мария“. Гост изпълнители във втората част на концерта ще са още: един от най-популярните български електронни музиканти- Иван Шопов, Quarto Quartet - The Chamber Musicians of Sofia и визуалният артист Петко Танчев. 

 

Мария Каракушева свири на пиано от 5-годишна възраст, а едва на 12 изнася първия си самостоятелен солов концерт. Лауреат е на международните конкурси за пианисти „Колд Кан“ и “Монтини ЛеБретон“ във Франция. В репертоара й са произведения на Хайдн, Моцарт, Бетховен, Шопен, Лист, Менделсон, Равел, Дебюси, Сен-Санс, Рахманинов, Чайковски и други. Създател е на проектите „Classic In The House“, „Classic In The Jazz“, „Grace on air“ и „Концерт за две Марии и едно пиано“.