България посреща Европейско първенство за историята

В края на юли Бургас ще събере елита на юношеската водна топка в първи подобен формат в света

В периода между 21 и 28 юли България ще бъде домакин на Европейското първенство по водна топка за юноши U15, а събитието ще остане в историята като първото в този формат в света и първият континентален шампионат у нас по водна топка след 15-годишно прекъсване. До този момент Европейската лига по плувни спортове (LEN) организира първенства за 17-годишни и 19-годишни ватерполисти в двата пола, като ги редува през година. От 2019-а тръгват и шампионати за 15-годишните юноши и девойки, които също ще са на две години. Световната федерация по водна топка (FINA) също възнамерява да въведе шампионати на планетата за играчи на 15 години. Причината за решението на LEN е бързото развитие на водната топка и необходимостта играчите да имат по-широко поле за изява и в по-ранна възраст.

Първата надпревара при момчетата U15 ще бъде на новопостроения супермодерен басейн „Парк Арена ОЗК“ в Бургас, който заслужи отлична оценка от проверяващите пратеници на LEN.

Досега България е била домакин на 4 европейски първенства по водна топка: за мъже в София през 1985 г. и за юноши – Варна 1989, София 1995 и София 2005. Най-доброто класиране е четвъртото място точно преди 30 години, постигнато в черноморската ни столица, а начело на отбора тогава е Георги Петров.

Мачовете в Бургас започват сутринта на 21 юли, неделя. Пристигат представители на всички най-силни школи в Европа – континентът, който е водещ в света във ватерполото, обявено за най-трудния спорт.

16-те отбора, стигнали до финалите на европейското първенство, са: Словения, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Италия, Унгария, Испания, Гърция, Русия, Словакия, Холандия Румъния, Турция, Грузия, Беларус и България. Нашите национали са в група с Испания, Гърция и Турция, а срещите им от груповата фаза са планирани от 19:00 часа в неделя, понеделник и вторник. В организацията на първенството се включва екип от над 50 души, а амбицията на домакините - Българска федерация по водна топка и Община Бургас, е страната ни да се представи впечатляващо и да може да приеме европейско първенство във водната топка и догодина.

„Изключително щастливи сме не само да посрещнем подобен форум у нас, но и от факта, че българските младежи се класираха не само като домакини, но и с добри резултати в квалификациите“, коментира Петър Петров, който оглави федерацията по водна топка през есента. „Благодарим за подкрепата на Община Бургас и всички наши партньори и си пожелаваме това първенство да привлече още много млади състезатели от Бургас и цяла България в редиците на спорта“, допълва Петров.

Първото официално събитие от програмата около шампионата е традиционната пресконференция на организаторите, която ще премине под патронажа на кмета на Община Бургас и председател на Организационния комитет на Евро 2019 Димитър Николов. Срещата с медиите ще е на 19 юли от 11 ч. в Община Бургас. Участие в пресконференцията ще вземе и Александър Шостар, член на Бюрото на LEN, както и представители на Управителния съвет на Българската федерация по водна топка.