Дисидент начело на БНТ – кой е Емил Кошлуков?

Още в казармата е осъден по политически подбуди, след промените става активен участник в политическия живот

Емил Кошлуков беше избран за нов генерален директор на БНТ. Роден през 1965 г. в Пазарджик, Кошлуков има изключително богата биография на дисидент, политик и журналист.

Завършва английска гимназия в Пловдив през 1985 г. и влиза в казарма. Там обаче бързо е осъден на 6 години затвор за опит да предизвика бунт в казармата.

Преместен е да излежи присъдата си в Старозагорския затвор, а през 1988 е освободен предсрочно – и от затвора, и от армията.

През 1989 г. е приет за студент в СУ „Св. Кл. Охридски“, специалност английска филология, където по негова инициатива се създава първото Независимо студентско дружество.

По-късно учредява Федерацията на независимите студентски дружества и е избран за неин координационен секретар.

Участва като делегат на СДС и водач на студентите на Националната кръгла маса през 1990 г., на която опозиционната СДС и БСП преговорят за условията за провеждането на изборите за Велико народно събрание.

През деветдесетте бързо се превръща в един от популярните и активни лидери на СДС.

При пожара на Партийния дом (26 август 1990) е набеден от прокомунистически среди, че е участвал в подпалването. Той се появява на мястото на пожара и се опитва да спре погромаджиите, за което има, както свидетели, така и видеоматериал. Но атаката срещу него е твърде силна и му отнемат му международния паспорт със забрана да напуска страната.

Успява тайно да се прехвърли в Белград и през 1991 е в САЩ, където завършва политология в Калифорнийския университет в Санта Барбара. През цялото време на следването си поддържа тясна връзка с България. Активно сътрудничи на президента Жельо Желев по време на неговия мандат 1991-1996 г., работи и с партия Либерали.

След окончателното си завръщане в България се отдава на обществена дейност, а през 2001 година се присъединява към НДСВ и става депутат в 39-ото НС.

След 2005 е водещ и продуцент на предаването „Таралеж“ в телевизия Евроком, а след 2010 създава продуцентската компания „Ноу Фрейм Медиа“, която работи едновременно с четирите големи национални телевизии – БНТ, БТВ, Нова ТВ и ТВ7.

От 2010 г. до 2014 г. Кошлуков е автор и водещ на „Факторът“ („Уикенд с…“) по ТВ 7, а от 2015 г. до 2017 г. работи като водещ в Канал 3.

От декември 2017 г. е директор на дирекция „Програма БНТ 1“, а от януари 2018 г. е водещ на публицистичното предаване „Още от деня“ в ефира на обществената телевизия.