Преборете грипа с естествени продукти

Ето как да засилите имунитета си лесно и ефикасно

Грипът вече ни дебне на всяка крачка. Крие се в офиса, броди из градския транспорт, носи се по въздуха след кихавица в ресторанта. Тези растения ще помогнат на имунитета ви да се справи с него на бърза ръка:
Чесън. Чесънът съдържа съединението алицин, което стимулира дейността на белите кръвни клетки, които унищожават грипните вируси. То също така стимулира други имунни клетки, които се борят с вирусни, гъбични и бактериални инфекции. Чесънът убива с близо 100 процента ефективност човешкия риновирус, който причинява настинки, грип и респираторни заболявания. Един от най-силните естествени имуностимуланти е скилидка чесън, потопена в мед.
Лук. Лукът, подобно на чесъна, съдържа алицин. В него има и кверцетин - хранително вещество, което забързва работата на имуннана система. Освен това лукът увеличава циркулацията на кръвта, което ви кара да се потите, а това е много полезно при студено време, защото подпомага предотвратяването на инфекции. Половин глава лук в спалнята, докато спите, може да абсорбира част от циркулиращите бактерии, както и да намали на симптомите на настинка.
Джинджифил. Джинджифилът намалява треската, успокоява болките в гърлото, влияе добре на кашлицата и освобождава натрупания секрет в гърдите. Противовъзпалителните вещества, които съдържа, стимулират кръвообращението и отварят синусите. Подобрената циркулация означава повече кислород за тъканите, което пък помага за премахване на токсините и вирусите. Изследванията показват, че джинджифилът може да помогне за предотвратяването и при лечение на грип. Той е изключително полезен при стомашни болки, гадене и главоболие. Чаша горещ чай от джинджифил е най-доброто нещо, което можете да направите за имутитета ви, ако почувствате, че се разболявате.
Люти чушки. Лютите червени чушки съдържат витамин С и биофлавоноиди, които помагат на имунната система в борбата с настинки и грипове. В тях има и вещество, наречено Capsicum, което увеличава производството на бели кръвни телца, които почистват клетките и тъканите от токсини. Лютият червен пипер е пълен с бетакаротин и антиоксиданти, които поддържат имунната система и помагат за изграждането на здрав мембранна тъкан, защитаваща ни от вируси и бактерии. Лютите чушки, освен това, повишават температурата на тялото ви, което ви накара да се потите, което пък повишава активността на имунната система. Когато сте болни, пийнете малко лют червен пипер с топла вода с лимонов сок, за да дадете тласък на имунитета.
Тиква. Тиквата е добър източник на витамин С и каротин. Шестте каротеноиди (от общо 600, открити в природата), срещащи се най-често в човешката тъкан и тиквата, намаляват риска от различни ракови заболявания, защитават очите и кожата от въздействието на ултравиолетова светлина и пазят сърцето. Един от тях - алфа-каротин, помага за забавянето на процеса на стареене.
Цитрусови плодове. Добавянето на малко цитруси към вашата диета ще ви помогне да отблъснете следващата настинка или грип. Пълни с витамин C, портокалите и грейпфрутите увеличават резистентността на организма към вируси. Най-добрият начин да се насладите на цитрусовите плодове е да ги изядете цели. Фрешът не носи същите здравословни ползи.
Зелен чай. Зеленият чай е мощен източник на антиоксиданти, наречени полифеноли - особено катехини. Проучвания сочат, че катехините са способни да унищожават вирусите на грипа и настинката. Чаша горещ зелен чай с мед и лимон може да ви вдигне на крака, когато се разболеете.
Гъби. В продължение на векове хората по целия свят са се обърщали към гъбите за здрава имунна система. Съвременните изследователи вече знаят защо. Проучванията показват, че гъбите повишават производството и активността на белите кръвни клетки, което ги прави по-агресивни. Това е голямо предимство, когато имате инфекция. Шитаке, майтаке, чага и рейши гъбите са големите приятели на имунитета.

/profit.bg/