Край на референдума – бойкотиращите надделяха (ВИДЕО) - bulgaria.utre.bg

Край на референдума – бойкотиращите надделяха (ВИДЕО)

30 септември 2018, 21:30 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Кадър

Заев: Ако не намерим подкрепа в парламента, отиваме на предсрочни избори

С ниска и недостатъчна активност приключи референдумът за името в Македония. В 18:30 часа – малко преди края на изборния ден, избирателната активност беше едва 34,09% - с повече от 15% под минималния праг, който щеше да направи допитването задължително.

Македонците се произнасяха дали да бъде приложен договорът с Гърция за смяна на името, който ще преименува страната им на Република Северна Македония. Те имаха право да отговорят  с „да“ или „не“ на въпроса:

„Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“?

В крайна сметка референдумът не изпълни очакванията на премиера Зоран Заев и за смяната на името ще трябва да се произнесе парламента.

„Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага. Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС“, закани се Заев.

„Гражданите гласуваха свободно и достойно. Волята им е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота организиран от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви още премиерът.Коментари (2)

Потребител
Историк
В книгата си десет мита от Българската история Божидар Димитров мир на праха Му казва че в стара велика България е образувана от две държвни образуания и единствено кан Кубрат успява да обедини тези две държави които понякога са враждували помежду си И ето след [ още... ]
14 октомври, 04:10 ч.
Потребител
муспи
Противниците на ЕС в Македония си служат само с една дума - "България!!!" - повече не е нужно.
02 октомври, 00:27 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета