България ще домакинства Световна купа и световно по ски през 2021 г.

Спорт

30-09-2018, 17:57

Снимка:

pixabay

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Най-добрите скиори ще премерят сили на родна земя

Българската федерация по ски получи категорично потвърждение от ФИС за организирането през 2021 г. в Банско на стартове за Световната купа по ски (27-28 февруари) и шампионат на планетата за младежи и девойки (1-10 март). Това стана по време на есенната конференция на техническите комитети на ФИС, която се проведе в Цюрих.

Там БФСки получи признание за отличната си работа по организацията на най-големите форуми в алпийските ски и получи потвърждение от Техническия комитет на ФИС отговарящ за Световната купа и за стартовете през сецон 2020/2021 г.

Според програмата на 27 февруари ще има супергигантски слалом, а на следващия ден гигантски слалом при мъжете. След ден почивка под Тодорка ще започнат да се състезават най-добрите младежи и девойки до 21 г. България за първи път ще е домакин на шампионат на планетата в ските от такъв ранг.

С потвърждаването на стартовете през 2021 г. Банско вече има състезания за Световната купа в три поредни сезона. От 22 до 24 февруари 2019-а под Тодорка идват най-добрите състезатели в алпийските ски при мъжете, за алпийски комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом. Година по-късно в Банско ще се състезават и дамите. 

Стартовете ще са на 25-26 януари (спускане и супер-г), което автоматично вкарва Банско в клуба на най-големите ски курорти. Това е така защото през първия месец на годината привилегията да са домакини на СК имат само световно известни курорти като Аделбоден (Швейцария), Венген (Швейцария), Кицбюел (Австрия), Гармиш-Партенкирхен (Германия), Кортина д' Ампецо (Италия) и Шладминг (Австрия).