Задържаха трима телефонни измамници, за 4 месеца откраднали 150 хил. лв. - bulgaria.utre.bg

Задържаха трима телефонни измамници, за 4 месеца откраднали 150 хил. лв.

30 септември 2018, 16:33 | България утре
  • Снимка:
    МВР

„Печалбата“ им само за септември била 47 хил. лв.

Шуменски криминалисти са задържали трима мъже, извършващи телефонни измами, съобщават от пресцентъра на МВР. За периода юни – септември, ще са успели да реализират 23 измани и да нанесат щети на стойност над 150 000 лева.

Отнети са 104 000 лева, 720 британски лири, 4000 щатски долари, над 570 гр. златни накити и малко сребърни. Само през месец септември са отнети близо 47 000 лева и над 10 грама златни накити. 

Те са имали различни роли при вземането на парите от потърпевшите и пренасянето им до различни места на територията на област Русе и в Румъния

Криминалисти от областната дирекция и колегите им от РУ- Шумен влезли в дирите на 33-годишен местен жител и други двама, които вземали хвърлени пари и ценности.

Схемата проработила и при 86-годишна шуменка. Около 12:15 часа на 27 септември неизвестен я въвел в заблуда след обаждане на стационарен телефон. Използвал различни методи -  заплахи, че ще й се случат лоши неща, ако не предостави искана парична сума,  че се провежда полицейска акция  за задържане на измамници. Успели да я убедят  да постави в найлонова торба всичките си пари и ценности, и да ги хвърли през терасата от шестия етаж на жилищен блок. С идеята, че помага на полицията, жената сложила в торбичка сумата от 5000 лева, три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта, и ги хвърлила.

След получения сигнал полицейски служители предприели незабавни действия за задържане на извършителите.  Около 18:15 часа на 27 септември на главния път Русе - Варна, в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил  с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишен шуменец. При обиска, у него са намерени и иззети над 4000 лв. и златни накити, румънски парични средства, винетни стикери за  Румъния. 

В жилище,  обитавано от него са намерени още 1000 лв и златна паричка. Пред криминалистите обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен. 200 лева  предоставил на друг участник, като „заплатата“  му оставил в тайник в  покрайнините на града. Той разказал, че личната карта и портмонето на жертвата изхвърлил в контейнер за смет близо до жилището, което обитава. След претърсване портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта са намерени.  Изяснено било, че 33-годишният  участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на септември.

При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е участвал още един шуменец - 30-годишен. За периода от 15 до 27 септември той взел пари и ценности от реализирани 5 измами. Установено било, че предаването на парите ставало през различни тайници в покрайнините на Шумен. При други четири измами, реализирани през септември 33-годишният действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му – негов връстник, също от областния град.  Пренасянето на парите от жертвите  към измамниците извършвал първият. Оставял ги на различни места - указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и в Румъния. За срок до 24 часа са  задържани и тримата.

С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа.  Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета