Първата Европейска нощ на спорта (СНИМКИ)

Спорт

30-09-2018, 11:11

Снимка:

Министерство на младежта и спорта

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Хиляди се събраха в София

Хиляди софиянци и гости на столицата взеха участие в първата Европейска нощ на спорта #BeActive Night. Събитието се организира за пръв път като част от Европейската седмица на спорта #BeActive, чийто национален координатор за България е Министерството на младежта и спорта.

Старт на атрактивната програма пред НДК даде заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов.

„За мен е удоволствие да бъдем заедно на това първо по рода си събитие. Добре дошли на Нощта на спорта! Вярвам, че всички Вие ще се забавлявате и ще успеете да откриете своя спорт, своята физическа активност. Защото е много важно да спортуваме, да се движим и да бъдем активни. Има множество възможности за това не само в спортните зали, но и в градска среда и дори на работното място. Ако спрете да използвате асансьор например, ще осигурите на тялото си така необходимото му движение и ще се почувствате по-свежи и активни”, каза Андонов и благодари на всички федерации, клубове и партньори, които подкрепиха организацията на събитието.

В #BeActive Night взеха участие още евродепутатът Андрей Ковачев и част от посланиците на Европейската седмица на спорта - световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова и Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, които спечелиха сребърен медал в отборната надпревара на провелото се в София Световно първенство по художествена гимнастика. Гост бе бронзовата медалистка с ансамбъла от Олимпийските игри в Рио де Жанейро Християна Тодорова. Станимира Петрова, чиято спортна кариера започва като състезател по таекуондо направи демонстративен спаринг със състезателите от Централен полицейски таекуондо клуб.

Гостите на #BeActive Night имаха възможност да проследят атрактивни демонстрации и да се включат в тренировки по лека атлетика, баскетбол, бокс, тенис, фехтовка, кану-каяк, футбол, таекуондо, канадска борба, ролери. В #BeActive Night се включиха и състезатели от Националния отбор по тенис за хора в колички, а от Федерация спорт за хора със зрителни увреждания запознаха присъстващите със спорта шоудаун.

Голям интерес предизвикаха турнирите по стрийт фитнес, организирани от клуб „Стрийт Уъркаут България“ с председател четирикратния олимпийски медалист Йордан Йовчев.

В събитието се включиха и ученици от държавно спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“ – гр. София.

Атракциите на спортния празник включваха още балон с горещ огън, „тихо парти“ със слушалки с три канала– хип-хоп, техно и рок, виртуални спортни симулации, фотокабина и игри с много награди.

Участваха също сдружение „Вярвам в теб“ и децата, спечелили сребърен и бронзов медал от Европейското първенство по лека атлетика за глухи през месец юни в София.

Фондация „София – Европейска столица на спорта” и домакините от НДК пък организираха фасадно изкачване на Националния дворец на културата, бегово изкачване и спортно ориентиране из НДК.

Много аплодисменти от публиката получи Диа, която изпълни български фолклорни песни със съвременен аранжимент.

Краят на спортното парти бе ознаменуван с лазерно шоу в небето над НДК.

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот и се провежда за четвърта поредна година в България. Целта на инициативата е да стимулира повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа активност.

Събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в България са част от проекта на Министерството на младежта и спорта „Бъди активен - избери твоя спорт и се забавлявай“, който е съфинансиран по Програма „Еразъм +“.