Историческо – македонците се произнасят за смяната на името - bulgaria.utre.bg

Историческо – македонците се произнасят за смяната на името

30 септември 2018, 09:36 | Габи Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Повратен ден за бъдещето на Балканите

Днес македонците се произнасят дали да бъде приложен договорът с Гърция за смяна на името, който ще преименува страната им на Република Северна Македония. На инициирания от премиера на страната Зоран Заев референдум, право да гласуват имат около 1,8 млн. души.

Те трябва да отговарят с „да“ или „не“ на един въпрос:

 „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“?

Ако резултатът от референдума е положителен, това би въвело името Северна Македония като „ ерга омнес“– т.е. за всеобща употреба.

Договорът между Скопие и Атина беше подписан преди няколко месеца, като целта му е да постави точка на десетилетен спор. Спогодбата обаче срещна критика и в двете страни.

Договорът е със заглавие „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните“.

С днешния референдум Зоран Заев цели да затвърди окончателно договора и да го направи необратим. За целта обаче трябва до урните да отидат поне половината от имащите право на глас – или около 900 хил. души. Освен това поне 50% от тях трябва да отговорят утвърдително на зададения въпрос.Коментари (1)

Потребител
муспи
Как бесовете на дявола яхве да не владеят света, след като макетата пред очевадния (думата е на македонския поет Биньо Иванов) български ужас в лапите на ЕС, драпат с нокти и зъби - и те!!!
10 октомври, 00:51 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ