Идея – пропускаме профилактичен преглед, здравната ни осигуровка поскъпва

Министърът предлага:

При неявяване на годишен профилактичен преглед здравната осигуровка да поскъпва. Тази идея лансира пред „Дарик“ ресорният министър Кирил Ананиев. Според предложението му, ако пациент, който заделя 8% върху дохода си за здравна осигуровка, не се яви при лекаря си, санкцията ще го застига още следващата година.

„Ако той не отиде на профилактичен преглед, тогава следващата година неговата осигурителна вноска няма да бъде вече 8 процента, а да речем 8.5 процента. Когато след това той види, че трябва да отиде, от по-следващата година отново ще му върнем осигурителната вноска в рамките на тази, която е за всички“, обясни министърът.

В допълнение министърът подчерта, че по отношение развитието на медицинската помощ в страната ще се инвестира в посока обновяване и създаване на 237 центъра за спешна медицина, както и в подобряване на условията за долекуване на пациентите.

Ананиев коментира своите предложенията за промяна в здравната система и посочи, че с тези предложения е поставил началото на разговор за бъдещето на здравеопазването у нас.