„Като фрагменти стара лента“ – изложба на проф. Светозар Бенчев

Арт и Стил

27-09-2018, 13:24

Снимка:

Галерия "Нюанс"

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Галерия „Нюанс“ представя...

Един изграден, но търсещ художник гостува на една утвърдена галерия с прекрасни и стойностни творби.

„Като фрагменти стара лента“ – така се казва най-новата изложба на Светозар Бенчев. Чрез творбите в нея художникът разкрива защо фрагментът действа толкова силно. Ние живеем във фрагмент от Вселената, нашия живот е фрагмент от общото, денят ни е фрагмент от Времето…

Експозицията задава някои философски въпроси, търсения и вълнения на Светозар Бенчев.

„В настоящия момент, или в настоящия фрагмент, ние концентрираме всичко, което носим в себе си- целия наш потенциал. Не се ли случва същото и с фрагмента? Не носи ли той закодирана информация за цялото? И да и не. Понякога цялото като че ли не ни е нужно. Ние довършваме представата си за него посредством нашето въображение, влагайки в тази представа частица от себе си, затова фрагментът като че ли действа по-лично от цялото.

Казват, че когато потъваш в отвъдното, целият ти живот преминава пред очите ти – във вид на фрагменти, като кино лента с отделни сцени, прожектирани върху екран.

Екранът, чрез който възприемаме света е навсякъде около нас. Телевизионен, кино, телефонен, информационен и рекламен. Сверяваме нашите преки впечатления от действителността, първо с него, възприетото чрез него е „по-истинско“ от истинското, то сякаш придобива допълнителна стойност.

Ако неочаквано открием парче стара лента съхранила фрагменти от нашето ежедневие, нашите мисли, вдъхновение и чувства и проектираме тази лента днес върху един екран, дали те биха придобили нов смисъл? Стават ли те по-истински? Дали тяхната ценност ще бъде потвърдена или отречена от екрана?

Тези мисли ме заминаваха докато подготвях този проект. На специални формати, създаващи илюзия за съвременен телевизионен екран в пропорция 16X9, запечатах парчета спомен, диалози проведени с творби и автори, осъществени и неосъществени проекти, нови идеи…“

Тяхното разчитане, разгадаване и преоткриване Светозар Бенчев оставя на всеки от нас!

Ето и няколко щрихи от биографията на автора. Той е роден през 1962 година, професор, декан на Факултета за изящни изкуства в Национална Художествена Академия-София.

Завършва Национална Художествена Академия през 1989 година, специалност –живопис. Работи в областта на живописта, рисунката, керамиката и графиката.

По думите на изкуствоведката Ружа Маринска Светозар Бенчев е успокоен и извисен от полъха на източната философия и идеята за просветлението.

Именно докосването към Изтока внушава на художника посоката в търсене на неговия личен – защото все пак е европеец, артистичен код. Така, може би без да го е искал, художникът се оказва между Запада и Изтока. А изкуството му носи белезите на нашето време.

Ето какво казва и проф. Красимир Джидров за експозицията:

„Бих казал знакова изложба, не само защото е изпълнена с мигове от живота или както казва авторът „Фрагменти“ от спомени, стари снимки със звучността на черното, кафявото, синьото, златото. Това е едно задълбочено взиране в заобикалящия ни свят, претворявайки го смислово до знакова образност“.

Изложбата може да бъде видяна до 6 октомври в галерия „Нюанс“ на улица ул. Иван Денкоглу No 42 в София.