Опозицията саботира работата на НС – БСП и ДПС в един глас: Управляващите отговарят за кворума

Политика

27-09-2018, 12:32

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фалстарт на работата на НС - депутатите на БСП и ДПС не се регистрираха в зала

Цветанов: Да намалим командировките, ще създадем организация за провеждането на заседания

След като бойкотираха днешното заседание на парламента, БСП и ДПС в един глас обявиха, че управляващите са отговорни за кворума.

ДПС бяха крайно лаконични, а председателят на партията коментира, че „задължение на управляващите е да събират кворум за заседанията“.

От своя страна депутатът от левицата Александър Симов припомни тактиката на ГЕРБ по време на управлението на правителството „Орешарски“, когато също се очакваше мнозинството БСП-ДПС да осигурява кворума в зала.

„Следвам повелята на ГЕРБ. Бойко Борисов в периода 2013-2014 г. така казваше, а и неговите хора говориха така. Но в този случай парламентът просто не работи. Те си имат достатъчно депутати да си направят кворум“, заяви той.

Симов коментира, че не се притеснява да загуби две трети от заплатата си в днешния ден.

„Работата на опозицията е да коригира управляващите. В случая ние го направихме на най-първично ниво – да ги накараме да дойдат и да си свършат работата“, заяви той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е изненадан и не са „предполагали, че опозицията ще използва такъв подход“.

„Когато нямат политически аргументи и отсъстват от пленарните дебати, преминават към поведение, което не е съотносимо към това, че техните избиратели са ги избрали, за да бъдат тук“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов извини част от колегите си в парламентарната група – 10 или 12 човека според него, които не са присъствали в НС, защото са в командировка. Той подчерта, че да се осигури кворум в зала, най-логичното е да се намалят тези командировки от председателя на парламента.

Цветанов призна, че опозицията е права и наистина задължение на управляващите е да съберат кворум, за да работи парламента и обеща да създаде необходимата организация за провеждането на пленарните заседания. Той не отхвърли и възможността за извънредни заседания на НС.

Заместник-председателят на парламента Явор Нотев също бе възмутен от поведението на опозицията и липсата на кворум днес.

„С ехидни усмивки като на ученик политика не се прави“, заяви той.

На въпрос на „България утре“, че подобни действия на опозицията са съпътствали моменти на политическа криза, Нотев уточни, че в момента няма основание да се смята, че има политическа криза.

„Ние ще се постараем нашите колеги да бъдат утре в зала“, каза той и припомни, че днес НС е трябвало да приеме важни закони, а опозицията, която искаше парламентът да работи през лятната ваканция, в момента отказва да влезе в зала.