Кирил Ананиев: Здравната система е консервативна, има нужда от нов модел на финансиране

Общество

27-09-2018, 10:26

Снимка:

pixabay

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ананиев предлага 2 варианта за здравеопазването

Нов контрол, конкуренция, модернизация и премахване на нерегламентираните плащания

Системата на здравеопазването е доста консервативна, тя има нужда от плавен преход към новия модел на финансиране, заяви БНТ здравният министър Кирил Ананиев пред БНТ. Ананиев внесе вчера на национална кръгла маса два варианта за промени.

При първия вариант НЗОК ще финансира лечение до 700 лв. Ако лечението е по-скъпо, сумата над 700-те лв. ще се поема от здравна застраховка. Тя ще 12 лв. на месец.

Другият вариант е пълна демонополизация на НЗОК- ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата.

Министър Ананиев обясни, че основните послания на предложението за реформата са качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции НЗОК и застрахователни дружества, модернизация на българското здравеопазване и премахване на нерегламентираните плащания.

„ Срещу тези 12 лева няма определен пакет, който да се финансира. Те са част от общия ресурс, който финансира основния пакет дейности. Това, което е важно да кажа, че с тези 12 лева ние не само ще осигурим финансирането на този основен пакет, а ще създадем възможност и за финансиране на нови дейности, които подобряват здравеопазването на българските граждани“, обясни здравният министър.

„Всичко, което предлагаме действително е за подобряване на здравеопазването и за повишаване качеството на лечение на българските граждани, включително и проследяване на терапията на това е лечение и резултатите от нея. В основата на промяната, която предлагаме има две неща - конкуренция и силен контрол“, допълни министърът.