Един от нападателите на Скрипал – полковник с много награди

Свят

27-09-2018, 10:03

Снимка:

bellingcat

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Британските медии разкриха истинската самоличност на руснака Руслан Боширов

Един от нападателите на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е руски полковник от ГРУ (руското военно разузнаване), съобщават британските медии. Истинската самоличност на нападателя е Анатолий Владимирович Чепига, разкрива сайтът bellingcat.

По-рано този месец Лондон разкри самоличността на двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, като ги обвини, че те стоят зад нападението в Солсбъри от март месец. Британските власти съобщиха, че тези имена най-вероятно са фалшиви и че двамата са част от руското военно разузнаване.

Лични Владимир Путин отрече информацията. Александър Петров и Руслан Боширов пък се появиха по руската държавна телевизия и обясниха, че са обикновени руски граждани, пътували до Солсбъри като туристи.

Според последните разкрития истинската самоличност на Руслан Боширов е Анатолий Чепига – многократно награждаван полковник.

Чепига е на 39 години и получава едно от най-добрите военни образования в страната. Според сайтът bellingcat той е завършил и т.нар. Консерватория за агенти на ГРУ в Русия.

Бил е многократно изпращан на мисии в Чечения. През 2014 г. Получава и най-високото държавно отличие в Русия, което се връчва лично от президента - герой на Руската федерация. Повечето държавни награди се връчат на официални церемонии и са придружени с президентски указ. Изключение правят награди за тайни мисии – какъвто е случаят и с Чепига. Дори и връчена на тайна церемония най-високата държавна награда в Русия отново се дава лично от президента.

Възможно е при нападението си над Скрипал Чепига да се е ръководел от лични мотиви, коментира британското издание The Times. Двамата всъщност имат доста обща история. Самият Сергей Скрипал е полковник на ГРУ с тайни мисии основно в Афганистан. Той обаче започва да предава своите колеги на MI6. Така със сигурност си навлича гнева на руските агенти, повечето от които са изключително лоялни към партньорите си от мисиите. Именно отмъщението може да е водило Чепига при нападението, смятат експерти. Не се изключва и възможността двамата да са се познавали лично.