КЕВР се произнася последна за сделката на Гинка Върбакова и ЧЕЗ, реши НС

Политика

26-09-2018, 12:02

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Депутатите гласуваха промените в Закона за енергетиката

С промени в чл.23а от Закона за енергетика депутатите решиха, че Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ ще се произнася последна при смяна на собствеността в енергийните дружества и в предприятията от енергийната система на страната.

Според Рамадан Аталай от ДПС в такива промени между първо и второ четене има огромни съмнения, защото става въпрос КЕВР да се намесва в частни сделки. Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в парламента обясни, че единствената редакция, която се прави е по отношение на реда на произнасяне на отделните органи и институции, а именно, че КЕВР ще се произнася последна след всички компетентни органи.

„Единствената редакция, която правим, е да се уточни редът и поредността, за да не се лутат регулаторните органи в България кой след кой трябва да се произнесе и да не чака всеки друг да се произнесе преди него.“ Добрев определи изказването на Рамадан Аталай като заяждане.

В подкрепа на внесените промени в закона за енергетиката гласуваха в зала депутатите от БСП. Красимир Янков от БСП подкрепи вносителите за тези промени в закона за енергетиката, защото „КЕВР трябва да има възможност да се произнася „за“ и „против“ смяна на собствеността в електроразпределителните дружества“.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев изясни и казуса относно ролята на КЕВР за спиране на една или друга сделка в енергетиката. Според Добрев, ако ДАНС или Комисията за защита на конкуренцията заявят позиция срещу дадена сделка, то становището на КЕВР не отменя това. „Дали КЕВР е първи или последен при произнасянето, ако имаме отрицателно становище на която и да е комисия, очевидно това ще има законни последствия. Единствено се създава яснота и ред, в който тези комисии се произнасят“, коментира Добрев.