Цветанов влезе в управата на Европол

Това става след пълен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и Европейския парламент

Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол, съобщиха от Пресцентъра на ГЕРБ. Това се е случило на Съвместната група за парламентарен контрол на агенцията.

На практика българинът ще отговаря за връзката между националните парламенти на държавите-членки, Европейския парламент и Управителния съвет на Европол.

Изборът бе направен в Брюксел с пълен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и Европейския парламент.

„Г-н Цветанов върши страхотна работа в Управителния съвет на Европол. Това е много важно за парламентарното измерение на Европол и ето защо австрийската делегация избра г-н Цветанов за член на този съвет и очакваме да продължим доброто сътрудничество и през следващите години“ заяви председателят на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент Кристиян Бухман.

Номинацията на Цветанов дойде от съпредседателите на групата от вътрешната комисия на ЕП и от Австрийското председателство. Те  аргументираха номинацията с високата оценка за личните му и професионални качества и богатия му опит като вътрешен министър и вицепремиер.

„Много съм доволна от сътрудничеството ми с г-н Цветанов и за Европол е чест да работи с него, тъй като той е много опитен депутат, който работи с Европол. Той винаги е подкрепял нашата агенция, а неговия принос помага за развитието на полицейското сътрудничество в Европа. Смятам, че ние, в правоналагащата общност, можем да разчитаме на него и е истинско удоволствие да работим с него. Той е и наш приятел“, каза Катрин де Бол, Изпълнителен директор на Европол.

Задоволство от избора изрази и председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер.

„Сигурността, борбата с престъпността са едни от най-важните неща за хората. Те очакват от нас да бъдем ясни и силни по този въпрос. Ето защо е страхотно такъв експерт като Цветан Цветанов да бъде представител на групата за наблюдение на Европол. Това е огромна отговорност - да се свърже политическият подход с Европол като агенция. Това ми харесва и съм щастлив, че той прави това!“, заяви Вебер.