Борисов и Ердоган обсъдиха овладяването на мигрантския поток

Премиерът: Споразумението между ЕС и Турция е важно за всички европейски държави

Среща между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган  се състоя в Ню Йорк в рамките на 73-тата сесия на ООН. Двамата са обсъдили на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Българският министър-председател е подчертал важността от споразумението между ЕС и Турция за всички европейски държави и е посочил, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията.

По време на срещата Борисов е уверил, че Турция остава освен наш непосредствен съсед, но и важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма. Президентът на Турция Ердоган изрази благодарност към българския министър-председателя за провеждането на срещата на върха между ЕС и Турция във Варна на 26 март.

По думите на турския президент срещата във Варна дава положителна насока на развитие в отношенията между Анкара и Брюксел.

Освен това Борисов и Ердоган са обсъдили и оценили високо положителното икономическо активизиране на отношенията между двете страни в областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.