Тръмп се самопохвали пред ООН: Постигнахме повече от почти всички в историята (ВИДЕО)

Американски медии: Световните лидери му се смяха с глас, унизително!

Американският президент Доналд Тръмп изнесе ключова реч пред Съвета на ООН. След като леко закъсня за събитието и се наложи промяна на реда на изказванията, държавникът говори по теми като Иран, Северна Корея и кризата в Сирия. Използва обаче високата трибуна и да се похвали със собствените си успехи.

„Нашата администрация постигна повече от почти всички в историята“, заяви Тръмп пред световните лидери. Той обвини предшествениците си в слабо лидерство, заради което Америка станала „за смях“ пред света. В залата последва реален смях, а самият американски президент се огледа и усмихна.

„Не очаквах тази реакция, но е ОК“, обяви той.

Станалото беше разтълкувано от критиците на президента като „един от най-унизителните моменти на американски президент“.

По отношение на външната политика на САЩ Тръмп обяви, че е възложил на държавния секретар Майк Помпео „сериозно да преразгледа“ сегашната ситуация, при която страната е „донор“ и често не получавала нищо.

„Ще оказваме чуждестранна помощ на тези, които ни уважават и искрено са ни приятели“, разясни плановете си за бъдещето той.

Освен това Доналд Тръмп благодари на севернокорейския лидер Ким Чен-ун за „куража“. Срещата между двамата той определи като „момент, твърде велик, за да бъде разбран от хората“.

По отношение на Сирия президентът на САЩ предупреди Башар Асад да не използва химическо оръжие, защото ще последва отговор.