Лондон: Работниците от ЕС без преференции след Брекзит

Свят

25-09-2018, 16:04

Снимка:

Facebook

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

За кабинета на Мей уменията, а не националността са водещи

Правилото, че за работниците от ЕС след Брекзит трябва да важат същите правила за имиграцията като за тези, идващи от държави извън Съюза, единодушно е прието от министрите на Тереза Мей, информира Би Би Си. Според медията кабинетът е подкрепил система, основана на уменията, а не на националността. Съществуват обаче опасения, че евентуална забрана за нискоквалифицирани мигранти от ЕС може да навреди на бизнеса.

Премиерът Тереза Мей многократно е обещавала да сложи край на неограничената имиграция от Европа след Брекзит. Източник от кабинета обаче коментира, че споразумението не представлява твърдо решение.

Според "Гардиън" министрите са се съгласили с плана, според който квалифицираните мигранти ще могат да получават визи по-лесно от тези без квалификации и няма да има преференциален достъп до британския пазар на труда за граждани на ЕС.

Принципът за свобода на движението в ЕС в момента разрешава на хората от Европейското икономическо пространство (всички държави - членки на ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и от Швейцария да пътуват и да работят в зоната без визи, независимо от уменията им.

Според източници, цитирани от Би Би Си, има единодушно решение да се премине към новата система, основана на принципа за равен достъп, като обаче се приеме, че някои сектори ще се нуждаят от нискоквалифицирани мигранти от ЕС.