3 млн. невинни граждани в Идлиб разчитат на международна закрила

Свят

25-09-2018, 09:48

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Министрите на външните работи от ЕС изслушаха в Ню Йорк специалните пратеници на ООН за Либия и Сирия

В провинция Идлиб са разположени около 10000 терористи, но и близо три милиона невинни граждани, които разчитат на закрила от международната общност. Това заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Той заедно с пратеника на организацията за Либия бяха изслушани от министрите на външните работи от ЕС в Ню Йорк.

Месец октомври ще е ключов период на изпитание както за бъдещето на Идлиб, така и за създаването на т.нар. конституционна комисия, която да приеме правилата за политически преход, посочи още пратеникът на ООН.

Обстановката в Либия е несигурна. Това посочи специалният пратеник Гасан Саламе във видеоконферентна връзка от Триполи. Той припомни и последните въоръжени нападения в либийската столица, в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, подписано от 18 групировки на 4 септември.

Необходими са мерки за прекъсване на финансирането на тези формации, които са по-добре оборудвани от правителствените сили на реда, смята Саламе. Три са основните източници на такова финансиране: нелегален износ на субсидирано гориво, спекулации с разликата между пазарния и официалния курс на либийската валута и контрол върху основните предприятия и инфраструктурни обекти. В момента в Либия по различни данни има около 700000 емигранти, освен трийсетте хиляди в лагерите за бежанци. При нормално функциониране на либийската държавност и икономика, това число отговаря на потребностите от работна ръка в страната.

На срещата на първите дипломати от Европейския съюз участва и българският министър на външните работи Екатерина Захариева. Захариева е част от българската делегация за Общото събрание на ООН, водена от премиера Бойко Борисов.