Борисов пред ООН: Да дадем власт на жените и младите - bulgaria.utre.bg

Борисов пред ООН: Да дадем власт на жените и младите

25 септември 2018, 08:59 | България Утре
  • Снимка:
    правителствена пресслужба

Премиерът се обяви за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност

Премиерът Бойко Борисов призова пред Общото събрание на ООН за овластяването на жените и на младите хора, които са бъдещето на света. Това той направи по време на своето изказване по време на Срещата на върха за мира „Нелсън Мандела“ в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Форумът е посветен на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела.

Българският премиер призова и за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят.

Борисов изрази и искрената съпричастност на българския народ към идеалите на Нелсън Мандела за свобода, равноправие и справедливост в отношенията между хората навсякъде по света. „Нелсън Мандела остана завинаги в човешката история като ярък символ на стремежа на африканските народи, както и на всички народи по света, към свобода, мир, развитие и благоденствие. Неговото дело предизвика поредицата събития и промени, довели до утвърждаването на ново мислене и отношения в международен план, чиято основа е защитата на правата на човека, заедно с осигуряване на социална справедливост, развитие и насърчаване на помирението“, подчерта премиерът.

Пред участниците в срещата Бойко Борисов заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на настоящата година положи значителни усилия за постигане на напредък и консенсус между държавите-членки по основните направления в тази област. „Гордеем се, че в този период беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства – от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички“, подчерта Борисов.

Постигането на универсалните по характер, но тясно взаимосвързани Цели за устойчиво развитие, заложени в План 2030, са ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства, заяви Борисов.Коментари (1)

Потребител
Боко Мазника от БРЕГ
Най–големите глупости в България ги говори Бойко Борисов!!! Но няма как, да каже нещо друго, защото е неграмотник!!! Нормален /трезвомислещ/ Български гласоподавател, никога не би гласувал за ГЕРБ!!!
25 септември, 14:38 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета