Борисов: България е сред най-добрите партньори на САЩ и Европал в борбата с престъпността

Политика

24-09-2018, 21:15

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Премиерът е категорично против легализацията на наркотици у нас

България сме сред най-добрите партньори не само на САЩ, но и на Европол.  Това заяви премиерът Бойко Борисов в Ню Йорк след срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“

„Форумът е изключително важен за милиони хора, които страдат от тази зависимост. Форумът има единствената цел да изкорени този бич, тази зависимост по всички направления, които са познати – не само да се помага на зависимите, но и да се противодейства силно на трафикантите. Операция „Лунна светлина“ беше сред най-добрите в света, проведена от българските спецслужби. Неслучайно сме съпредседатели с Агенцията за борба с наркотиците на САЩ“, заяви премиерът.

"България по-твърда от сега не може да бъде. За смъртно наказание в Европа изобщо не може да се говори", каза Борисов по повод обсъжданите вариант за по-строго законодателство срещу наркотрафика. Относно смъртните наказания според Борисов доживотни присъди или 20-30 годишни присъди, каквито в България се дават, са предостатъчни.

 „България и службите й са ценени много. Неслучайно и в борбата срещу контрабандата на цигари, наркотици и трафик на хора сме на първите места по задържани. В САЩ, когато идвам, в лицето и на Сикрет сървиз, ФБР и ДЕА срещам само приятели“, заяви Бойко Борисов

„Категорични против съм легализацията на каквато и да е дрога“, подчерта премиерът и обясни, че у нас използването на наркотици за медицински цели и сега е законно.

„Аз не знам каква новина се очаква да се случи тук. Далеч съм от мисълта да се конкурирам с когото и да било. Президентът Радев беше на срещата на върха на НАТО, догодина пак той ще бъде, така че не виждам ни най-малко какво има да се коментира тази тема", заяви още премиерът.

Канадският премиер Джъстин Трюдо, с когото премиерът се срещна, е коментирал, че след отпадането на визите за български граждани досега няма случай на някакъв проблем.

Борисов имаше изказване и по време на Срещата на върха за мира „Нелсън Мандела“ в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.  Постигането на универсалните по характер, но тясно взаимосвързани Цели за устойчиво развитие, заложени в План 2030, са ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства, заяви Борисов.

Пред участниците в срещата премиерът посочи, че Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на настоящата година положи значителни усилия за постигане на напредък и консенсус между държавите-членки по основните направления в тази област. „Гордеем се, че в този период беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства – от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички“, подчерта Борисов.

По време на изказването си българският министър-председател призова за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят. Борисов се обяви и за овластяването на жените и на младите хора, които са бъдещето на света.