Сорос съди Орбан - bulgaria.utre.bg

Сорос съди Орбан

24 септември 2018, 19:57 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Facebook

„Отворено общество“ е подала иска в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Фондацията на американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос дава на съд унгарското правителство. „Отворено общество“ е подала иска в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Причината е законодателството наречено „Спри Сорос“, прието в Унгария.

Чрез нови закони правителството на Виктор Орбан се опита да спре или да ограничи действията на неправителствените организации. Част от мерките са и въвеждането на 25% данък за тези, които подкрепят подобни организации. Унгария също така даде правото на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че тя застрашава националната сигурност.

Бе затворен и Централноевропейският университет, финансиран от Джордж Сорос.

Миналият месец организацията на Сорос премести регионалния си офис от Будапеща в Берлин. Като причина бе посочена агресивната политика на Виктор Орбан. Унгарският премиер обвинява неправителствените организации, че помагат на мигрантите да влизат в страната.

Преди десет дни Европейският парламент задейства процедура по отнемане на правото на глас на Унгария в Европейския съвет. Причината е точно водената политика на Орбан към мигрантите.Коментари (1)

Потребител
ff
gtghh
25 септември, 20:55 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят