ЕК ще съди Полша - bulgaria.utre.bg

ЕК ще съди Полша

24 септември 2018, 14:41 | Марияна Толева
  • Снимка:
    EBS

Брюксел вече се е обърнал към Съда на ЕС

Европейската комисия дава Полша на съд заради спорна съдебна реформа. Комисията вече се е обърнала към Съда на ЕС, тъй като е на мнение, че Варшава нарушава принципа на съдебната независимост, а това е пряко подкопаване на демокрацията.

Конкретната причина е промяна в закона за Върховния съд в Полша. Според нови промени пенсионирането на върховните съдии вече може да става на 65 години, а не както досега на 70-годишна възраст. Промяната засяга и председателя на Върховния съд, който няма да може да завърши 6-годишния си мандат.

Правителството пък бърза да смени съдиите.

От идването си на власт през 2015 г. управляващата партия „Право и справедливост“ предприе редица реформи в съдебната система, които я правят подвластна на политиците, коментира „Файненшъл таймс“.

Управляващите обаче настояват, че реформите са необходими тъй като съдебната система е неефективна и не е изчистена след падането на комунизма.

ЕК се обръща към Съда на ЕС да спре реформата временно, докато излезе с окончателно становище по казуса. По този начин европейският съд трябва да предложи временни мерки, които Варшава да спазва.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета