Новите мита между САЩ и Китай са факт - bulgaria.utre.bg

Новите мита между САЩ и Китай са факт

24 септември 2018, 12:46 | Марияна Толева
  • Снимка:
    pixabay

Това е пореден рунд от водената търговска война

Официално от днес са в в сила новите мита между Китай и САЩ. Двете държави продължават търговската война помежду си и няма изгледи да намерят решение на проблема. От 24 септември са в сила митата, наложени от Вашингтон, за 6 хил. китайски стоки. Те вече се облагат с допълнителна такса от 10 %, а до края на годината тази стойност ще се увеличи на 25 %. Стоките, които от днес са по-скъпи, възлизат общо на 200 млрд. долара.

Пекин също реагира на новите мита и предприе реципрочни действия. 6 хил. американски вече се облагат с мита между 5% и 10%. Общата им стойност е 60 млрд. долара.

За първи път САЩ въведоха мита на китайски стоки през юли, а Пекин отвръщане на удара също с мита. Така досега митата на Вашингтон обхващат китайски стоки за общо 250 млрд. долара, което се равнява на половината внос от Китай. Митата от Пекин пък са на стойност 110 млрд. долара или 70 на сто от вноса на американски стоки.

Двете държави взаимно се обвиняват, а Китай отмени насрочените последни преговори със САЩ по темата.

Китай обвинява администрацията на Доналд Тръм, че води икономическа война, а американският президент обвинява Пекин в кражба на интелектуална собственост от САЩ.

Тръмп планира и въвеждането на още мита, което ще задълбочи сагата.

Междувременно компании и от двете държави недоволстват от водената търговска война. Експерти предупреждават, че митата удрят директно по джоба на обикновения потребител. Международния валутен фонд предупреди, че тази опасна война може да доведе до глобални последствия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ