Министър Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ сектора

Свят

23-09-2018, 14:55

Снимка:

МВнР

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

У нас 30% от специалистите в бранша са жени, в Европа средният процент е 16

България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16%. С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите, които в България се предоставят на жените дори в традиционно мъжки сектори, съобщиха от МВнР. Първата по рода си среща на жените външни министри се провежда в Монреал, Канада.

Захариева посочи още, че политици като председателят на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени и хората са доволни от работата им, "въпреки че все още 55 на сто от съгражданите ни искат президентът да е мъж".
Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.

Според нея "когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло. Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарасне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно".