Стартира Европейската седмица на спорта #BeActive

Спорт

23-09-2018, 13:57

Снимка:

ММС

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Стотици деца наблюдаваха демострации и получиха първи уроци по различни спортове

С множество спортни демонстрации и атрактивна програма в Борисовата градина в София стартира Европейска седмица на спорта #BeActive. Събитието беше открито от главния секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков.

„Радостни сме, че за четвърта поредна година Министерството на младежта и спорта организира инициативата Европейска седмица на спорта, чиято основна цел е да насърчи заниманията със спорт и физическата активност сред населението на Европа.

Тази година седмицата съвпада с най-активния месец за спорта в България. През септември у нас се проведоха едновременно три световни първенства – гребане, художествена гимнастика и волейбол, като мачовете по волейбол продължават и световният елит на тези 3 спорта беше в нашата страна. Днес обаче важни са масовият спорт и активният начин на живот. Важни сте Вие и Вашето здраве“, заяви Марков.

Главният секретар на ММС благодари на всички, които са решили да спортуват и да се раздвижат, вместо да са пред телевизорите и компютрите.

„Вашият пример е изключително важен, за да можем заедно да популяризираме спорта и физическата активност. Радвам, се че срещаме подкрепа и от федерациите, общините и от нашите посланици, за да може посланието на Европейската седмица на спорта да достигне до максимално много хора“, завърши Марков.

На официалното откриване присъстваха и част от посланиците на Европейската седмица на спорта #BeActive България – волейболната легенда Любо Ганев, гимнастичките от националния ансамбъл Симона Дянкова и Елена Бинева и двукратният сребърен медалист от европейки първенства по тенис на маса за хора с увреждания и национал при състезателите без увреждания Денислав Коджабашев. Посланици на седмицата са още гимнастичката Невяна Владинова, европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, шампионите ни в бокса Даниел Асенов и Станимира Петрова, лекоатлетката Габриела Петрова, най-голямата ни надежда в плуването Антъни Иванов, телевизионните водещи Ники Кънчев и Део и актьорът Тончо Токмакчиев.

Стотици деца имаха възможност да наблюдават демострации и да получат първи уроци по спортовете борба, бокс, баскетбол, волейбол, художествена гимнастика, бадминтон, тенис, фехтовка, голф, шотокан карате – до, канадска борба, таекуон-до, ролер-скейт, тенис на маса и народна топка. В езерото „Ариана“ пък свободно можеше да се карат каяци. В демонстрациите се включиха и ученици от Държавното спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“ и представители на спортни клубове „Здраве и активно дълголетие“.

В „Спортна София“ пък се изигра демонстративен футболен мач между отбора на журналисти и бивши футболисти, сред които съветникът на министъра на младежта и спорта Красен Кралев – Гошо Гинчев, Георги и Даниел Пееви, Стефан Трифонов и др.

Част от събитието беше и концерт на певицата Веси Бонева.

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот. Национален координатор на инициативата за България е Министерството на младежта и спорта. Целта е да се популяризират спортът и физическата активност в цяла Европа, да бъдем физически активни в свободното си време, вкъщи и дори на работното си място. Това европейско движение започва през 2015 г. и вече е вдъхновило милиони хора във всички държави в Европа. Основната тема на кампанията е Бъди Активен / #BeActive, като целта е да се насърчи физическата активност както през Седмицата на спорта, така и през цялата година. Тази година в инициативата се включват страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

Събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в България са част от проекта на ММС „Бъди активен - избери твоя спорт и се забавлявай“, който е съфинансиран по Програма „Еразъм +“ – програма за образование, обучение, младеж и спорт, която стартира през 2014 г. Тя е базирана на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.