Министър Кралев: Таекуондо е най-бързо развиващият се спорт в България

Спорт

22-09-2018, 15:36

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Проект помага на младежите да се справят в рискова и враждебна среда

„Таекуондо е най-бързо развиващият се спорт в България и аз поздравих участниците, че са го избрали за свой спорт. Той учи на дисциплина, уважение, толерантност, екипност и самоконтрол. Това са качества, които ще им трябват не само на татамито, но и в живота.“ Това сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който е присъствал на тренировъчен семинар по олимпийско таекуондо, част от проекта „Джи до куан – пътят на чистия ум”, организиран от клуб „Джи до куан”.

Проектът се финансира от ММС по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2018 г.

В събитието са участвали 120 таекуондисти, сред които и 11 европейски шампиони от България, Гърция, Украйна и Молдова. Водещ лектор е гранд майстор Сакис Тсиомпаноглу, който има 9-ти дан.

„Искам да приветствам и гранд майстор Сакис Тсиомпаноглу, който е дошъл тук, за да сподели своя опит. Изключително уважаван човек в света на таекуондо“, допълва министър Кралев.

По думите му проектът „Джи до куан – пътят на чистия ум” цели запознаване с методи за справяне в рискова и враждебна среда чрез насочване на вниманието на младежите към спортни дейности и мотивиране на младите хора към здравословен и активен начин на живот.

Сакис Тсиомпаноглу пък подчерта, че присъствието на министър Кралев на семинара показва отношението, което той има не само към таекуондото, но и към целия спорт.

„Министър Кралев уважава спорта и посещава не само големи състезания, но и тренировъчни събития като нашето. Надявам се, че този семинар ще бъде полезен за Вас. Защото е важно да научим децата на уважение. Първо към родителите, второ към учителите и трето към всички останали”, каза Тсиомпаноглу.

Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, по която е проектът, се реализира за втора поредна година. Осигурените по нея средства са в размер на 2 000 000 лв.

Целите на Програмата са ориентирани към превенция на различните видове зависимости и/или агресия, с което да се подобрят качеството на живот и средата, в която живеят и общуват младите хора в България. През 2018 година по нея се реализират проекти на 43 организации.