Честваме 110 години от обявяването на Независимостта - bulgaria.utre.bg

Честваме 110 години от обявяването на Независимостта

22 септември 2018, 08:23 | България утре
  • Снимка:
    wikimedia.org/Ignat Ignev

По традиция празникът се отбелязва най-тържествено във Велико Търново

Днес е един от най-паметните дни от българската история. На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България.

На този ден през 1908 г. Независимостта е провъзгласена с Манифест, прочетен от Фердинанд І в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не требва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска", е част от историческия манифест. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.

Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента на 10 септември 1998 г.

По традиция празникът се отбелязва най-тържествено във Велико Търново. Началото на честванията е в 7.30 ч. с празнична Света литургия в църквата-музей "Св. Четиридесет мъченици".

В София свободен вход ще има за Националният военноисторически музей, в който освен постоянната експозиция ще бъде подредена и тематична, посветена на Съедининението.

Днес в седемнадесет български града ще бъдат показани военна техника, образци оръжие и екипировка.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета