Новите министри се заклеха

Предстои да встъпят в длъжност

Със седмица закъснение – рокадите в Министерски съвет вече са факт. Новите министри Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков бяха одобрени от парламента и положиха клетви.

След няколко часа дебати с предизвестен финал, Ивайло Московски беше освободен от поста министър на транспорта със 208 гласа „за“ и 8 „против“. Новият министър Росен Желязков беше избран с гласовете на 125 депутати.

Решението Николай Нанков да спре да бъде регионален министър беше взето със 205 „за“ и 8 „против“. На поста беше избрана Петя Аврамова с одобрението на 125 депутати.

Валентин Радев беше освободен като вътрешен министър. „За” бяха 207, „против” 9. Новият министър Младен Маринов получи поста със 126 гласа „за“.

Кои са новите членове на правителството?

Новият министър на транспорта Росен Желязков (на снимката горе) е магистър по право от Софийския университет. От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община, а след това става главен секретар на Министерския съвет. В периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление. През 2016 г. е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“, а през 2017 г. е избран за председател на Комисия за регулиране на съобщенията.

МВР-министър стана досегашният главен секретар на ведомството Младен Маринов

Завършил е Академията на МВР през 1991 г. През 1997 г. получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност  МВР. През 2005 г. се дипломира по специалност право в Юридическия Факултет при УНСС. В системата на МВР работи от 27 години; от 1991 г. През 1997 е назначен на офицерска длъжност в отдел „Охранителна полиция“ при Столична дирекция на вътрешните работи, а от юни 2013 г. заема длъжността заместник-директор на СДВР. От май 2017 г. е главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Министър на регионалното развитие стана депутатката инж. Петя Аврамова.

Тя е народен представител от 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Член на постояната комисия по енергетика и зам.-председател на Комисията по регионална политика; Председател на Общински съвет Враца (2011-2013 г.) и заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на преди това.