Цената на новите уикенд винетката ще е около 10 лева - bulgaria.utre.bg

Цената на новите уикенд винетката ще е около 10 лева

18 септември 2018, 14:34 | Моника Гаджанова
  • Снимка:
    България утре

Електронни винетки влизат в сила от 2019 г.

Уикенд винетката, която се въвежда от 1 януари 2019 година, ще струва около 10 лева, съобщи председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов. След окончателното гласуване в парламента на промените в Закона за пътищата на 13 септември, с които се въвежда тол такса за камионите и електронна винетка за леките автомобили, днес беше показана системата за закупуване и контрол на новите електронни стикери.

Хартиените стикери, които досега се лепяха на предното стъкло на колата, отпадат. Винетките и през следващата година остават на същата цена, но освен годишни, тримесечни, месечни, седмични, се въвеждат и уикенд винетки.

Цената на годишната винетка ще остане 97 лева, двумесечната - 54 лева, месечната - 30 лева, седмичната - 15 лева.

Електронните стикери ще могат да се закупуват от сайт, мобилно приложение, от стационарни терминали за тази цел, както и от пунктове на АПИ в страната.

Терминалите за самообслужване ще бъдат общо 500 и ще са разположени по основните пътни направления и граничните пунктове. След поставянето им, местоположението им ще бъде показано на карта. Терминалите ще оперират на осем езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски. Те ще работят с дебитни и кредитни карти. Уебсайтът и мобилното приложение за онлайн закупуване на електронните стикери в момента се доразработват.

С пари в брой ще могат да бъдат закупувани стикери само от гишетата на АПИ в страната. На служителя ще бъде предоставян номерът на автомобила, заедно с уточнение на срока, за който ще важи стикерът.

Ако водачът има вече закупен хартиен стикер, който е валиден след 1 януари 2019-а, трябва да отиде в пункт за продажба на винетки и до 31 януари да подаде заявление за замяна на винетката с електронна.

Ако водач бъде установен от контролните органи с валидна хартиена винетка на пътя следващата година, той няма да бъде глобяван, а данните му ще бъдат въвеждани в онлайн системата за контрол.

От АПИ ще поставят и 1000 стационарни точки за наблюдение на движението на автомобилите в страната и ще следят дали МПС-тата имат електронни винетки. За да не попаднете в ситуация да сте отчетен като водач без винетка, а да имате хартиена такава, от АПИ съветват да направите превалидиране на закупената от вас винетка в новата система от 15 декември до края на януари следващата година.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета