Каракачанов: Не е нужен указ на Радев, за да назначим Маринов

Политика

18-09-2018, 13:07

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Отказът на президента да подпише указа е „политическо заяждане“

„Процедурата може да бъде задвижена и с директен избор на министър на вътрешните работи. Директно може да се избере, но в края на краищата тази процедура трябва да бъде извървяна". Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира казуса със забевеното подписване от страна на президента на указа за освобождаване на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР. Маринов е предложението за нов вътрешен министър. Гласуването в парламента на новото попълнение в кабинета не се случи миналата седмица, тъй като указът за освобождаване не беше подписан от президента.

"Волеизлеянието на Младен Маринов да бъде освободен е факт, от тук нататък указът може да се забави, но той може да бъде избран от Народното събрание. Законът пише много неща, законът пише, че трябва да се съгласува и че трябва да се подпише, няма хипотеза при която един човек, който иска да напусне даден пост ти да не му разпишеш и да го държиш на този пост во веки веков", обясни Каракачанов. И допълни, че всичко останало е „едно политическо заяждане, което е абсолютно излишно“.

Вчера Радев отказа среща с Коалиционния съвет, на която да бъдат изчистени всички правни въпроси около въпросния указ.

„През тази година и нещо в отношенията между правителството и президента са възниквали някои недоразумения, но в края на краищата държава се управлява с желание да се свърши работа, а не с инат. Така, че надявам се този, бих го нарекъл, леко неприятен казус, скоро да бъде разрешен”, каза още Каракачанов.