БАБХ се обърна към прокуратурата заради чумата в Болярово

Общество

18-09-2018, 11:46

Снимка:

Freeimages/A Berg

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Ферма в града пречи да бъде ликвидирана заразата

Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с чумата по дребните преживни животни в Болярово. Вече втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, обясняват от Агенцията. По този начин се пречи да бъде ликвидирано огнището на заразата и да се спре нейното разпространение.

„Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция“, обяснява изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмото до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Чумата по животните в града бе открита през юли. Проби от съответната ферма са доказали огнище на болестта. Пробите са били изпратени и в лаборатория в Монпелие, Франция. Стопаните на фермата Христо Христов,  синът му Тодор и снаха му Ана обаче твърдят пред медиите, че животните са здрави. Междувременно, на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала – в Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отрича смъртта им да се дължи на чума. Твърди, че става дума за преяждане.

След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на заразата остава фермата в Болярово.