Цветанов: Президентът търси конфронтация с правителството

Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата по издаване на указ за освобождаването на Маринов

Със своите действия президентът Румен Радев търси конфронтация с правителството. Това коментира пред Нова ТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод неиздадения указ от държавния глава за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар.

„Президентската институция, в лицето на президента на страната, търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание. Това е стил на поведение, което го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си обръщение в българския парламент”, коментира Цветано.

По неговите думи не е нормално държавният глава да търси подобна конфронтация.

В конкретния случай  Младен Маринов е подал заявление за освобождаване от длъжност. Това не изисква мотиви от страна на Министерски съвет.

„Ние сме в хипотеза, в която не е необходимо да има никакви мотиви. Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата по издаване на указ“,  категоричен е зам.-председателят на ГЕРБ. Той уточни, че задължително съгласуване с президента трябва да има при предложение за назначаване на главен секретар.

Цветанов припомни и напускането на самия Румен Радев от поста във ВВС. Тогава президентът Плевнелиев издава указ, без да го бави, а правителството е стартирало процедурата за освобождаване, въпреки че се е предполагало, че именно Радев ще е кандидатът на БСП за държавен глава.  

В четвъртък ще гласуваме кандидатурите за министри на Петя Аврамова и на Росен Желязков, ако няма указ за освобождаване на Младен Марино, съобщи още Цветанов.