Евлоги Станоев – Бирмата и синовете му се издирват

Крими

17-09-2018, 16:44

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

След акцията в петък – 9 обвинени за участие в организирана престъпна група

Бизнесменът Евлоги Станоев -Голямата Бирма и синовете му Георги и Антон се издирват. Те са обвинени задочно за участие в групата за производство на нелегални цигари, обявиха от специализираната прокуратура.

В петък разследващите затвориха и претърсваха някогашния ресторант „Кошарите“, който сега се казва „Сръбски ресторант Бест“. Там беше проведена акция на Специализираната прокуратура, от където съобщиха, че водят разследване свързано с четири фабрики за нелегално производство на цигари.

Разследването и разплитането на схемата започва от Пловдив. В края на август там са обвинени 23-ма души за държане на акцизни стоки без бандерол- цигари. Те са спипани в четири незаконни фабрики на територията на страната- Дупница, Горна Оряховица и Тутракан.

Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

От спецпрокуратурата днес съобщиха, че при обиските са открили доказателства, че Бирмата и синовете му са финансирали и подпомагали производството на нелегални цигари в разбитите незаконни фабрики.

Към този етап на разследването обвинение за участие в организирана престъпна група е повдигнато на деветима, трима от които са от обвинените в Пловдив. Останалите шестима са се занимавали с финансирането на фабриките, осигурявали са помещенията чрез подставени лица, на името на чиито фирми са наемани помещенията с машините и съоръженията за производството и нарязването на тютюна, както и са организирали пригодяването на помещенията така, че работниците трайно да се установят там.

Иззети са документи, парични средства и носители на информационни данни, на които предстои проверка и анализ, налице са свидетелски показания.