Четирима души са задържани за разпространение на кокаин от Доминикана

Крими

17-09-2018, 16:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Разкриването става след задържане на едно от „мулетата“ в Португалия

Специализираната прокуратура е разбила организирана престъпна група за наркотрафик от Доминикана, обяви ръководителят й Даниела Начева. Групата е набирала малоимотни лица и ги е финансирала, за да пътуват дотам през различни европейски държави. В Доминикана хората са били държани около седмица.

„Поглъщали са капсули, съдържащи кокаин – средно между 80 и 100 капсули по между 8 и 13 грама в зависимост от пола на съответното муле. Същите лица са били транспортирани обратно до Букурещ, където са били посрещани от член на групата и откарвани в района на Стара Загора“, обясни Начева. Тя посочи, че у нас на „мулетата“ са им отнемали мобилните телефони, ограничаван е контактът им с външния свят, докато групата извлече наркотика обратно.

Освен осигуряването на международен паспорт, за да преминат границата на Доминикана, на тези лица са плащани суми от порядъка между 3 и 5 хил. лв. за извършените услуги. На 15 септември едно от лицата, погълнало наркотик, се е почувствало зле и е било задържано в Португалия. То е било погълнало 99 капсули – близо килограм кокаин.

До момента Специализираната прокуратура е установила, че пренасяният кокаин от Доминикана се е разпространявал на едро на територията на страната – в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив, София. Четирите задържани лица, сред които една жена, са обвинени в организирана престъпна група. Те са задържани за 72 часа, като ще им бъде поискано и задържане под стража.