САЩ: Русия се меси в референдума в Македония

Американският министър на отбраната ще посети Скопие

Русия прави опити да се намеси в референдума в Македония, на който гражданите трябва да решат за новото име на страната. На 30 септември ще се проведе допитване, което трябва да подкрепи или отхвърли сделката с Гърция за името Северна Македония. От резултата на референдума зависи и бъдещето на Скопие.

Москва се опитва да дезинформира македонците, за да повлияе негативно на избирателната активност. Това предупреждение отправи американският министър на отбраната Джим Матис, който днес ще посети Скопие.

Посланикът на Москва в Скопие критикува амбициите на Македония да се присъедини към НАТО, заявявайки, че по този начин страната може да стане "легитимна цел", ако отношенията между НАТО и Русия се задълбочат.

По данни на САЩ Русия се опитва да засили влиянето си в региона от 2014 година насам – годината, когато Москва анексира Крим.

Правителството на Зоран Заев пък полага усилия да насочи Скопие към Европа. Страната вече получи покана за членство в НАТО и ЕС. Това обаче ще стане факт едва, след като окончателно бъде решен спора с Гърция. Ето защо и референдумът е от огромно значение. Преди допитването редица западни лидери посетиха страната, включително генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и канцлерът на Германия Ангела Меркел.