Нови екотакси оскъпяват автобусните превози

Фирмите недоволни от новите правила

Новите екотакси, въведени от екоминистерството, ще оскъпят билетите за междуградски превози с 5%, предупредиха представители на транспортния бизнес пред Нова ТВ.

Става дума за наредба на Министерство на околната среда и водите, според която колкото е по-старо е превозното средство, толкова повече ще се плаща при регистрация. Аргументът за на управляващите е, че така въздухът ще стане по-чист.

„Тази екотакса за нас е много притеснителна. Това всъщност е продуктова такса, с която автобусът трябва да бъде рециклиран. Тя няма нищо общо със замърсяването на въздуха”, твърди представителят от Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Според нея обновяването на автобусите няма да стане чрез тези такси и ще продължат да се използват стари превозни средства. Обновяването на автобусния автопарк можело да стане само и единствено с комплексни мерки.

Милтенова е категорична, че при всички случаи цената на билета ще се увеличи. 

Превозвачите ще потърсят премиера и ще поискат лична среща с него през следващата седмица. Те недоволстват и от въвеждането за задължителни колани при превозите на разстояние повече от 30 километра.