Швейцарецът, задържан по подозрения в тероризъм, остава в ареста

Отива в психиатричната болница в затвора в Ловеч

Съдът остави за постоянно в ареста 30-годишния швейцарец, задържан по подозрения в тероризъм. Мъжът беше хванат преди два дни при опит да влезе в Турция въоръжен.

Кевин Бахли и автомобилът, с който е пътувал, са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система. След като е заловен, в джипа са открити пушки, пистолет, около 400 броя патрони, както и множество хладни оръжия – 24 ножа и др.

В личните вещи на швейцарския гражданин е намерена и карта с отбелязвания на маршрута му, с крайна цел гр. Идлиб в Сирия.

При ареста е заявил, че отива да се бие там, но после се отрече от думите си и вече версията му гласи, че искал да помага на цивилното население.

Задържаният е с чисто съдебно минало, работил е в пожарната и има психично заболяване. Затова ще бъде настанен в психиатричната болница в затвора в Ловеч.

„Той твърди, че има такова заболяване. По думите му оръжието е негово лично. Заявил е още, че има желание да се включи в терористичния конфликт в Сирия”, обясни спецпрокурорът Георги Асенов.