До април догодина казваме на Брюксел на кое време оставаме – лятното или зимното

Китай, Турция и Русия вече се отказаха да настройват часовниците два пъти годишно

Европейската комисия предлага следващата пролет държавите в ЕС да изберат дали искат да останат „завинаги“ в лятното или в зимното часово време, съобщи еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. При представянето на предложението на Брюксел за прекратяване на смяната на часовото време два пъти годишно еврокомисарят обясни, че ако Съветът на ЕС и Европейският парламент подкрепят предложението, през октомври 2019 г. часовниците в общността ще бъдат сверени за последен път.

„Или ще останем с лятното часово време или тези държави, които решат да преминат към зимно време, ще преминат към него през октомври (2019 г.)“, уточни Виолета Булц, цитирана от „Ройтерс“.

Напълно възможно две съседни страни в ЕС да изберат различна часова зона. Така според Булц се открива възможност в бъдеще часовите зони в Европа да бъдат разделени не само отвесно, но и водоравно.

Според допитване на Брюксел засега в северозападната част на Европа преобладават мненията за преминаване към астрономическото време, докато в югоизточната част на континента се предпочита лятното часово време. Независимо какво време изберат, държавите от ЕС се предвижда да не променят повече часа след есента на следващата година.

Еврокомисарят Булц коментира, че ако се приеме предложението на ЕК, ще има повече „предвидимост“. Тя подчерта, че Китай, Турция и Русия вече са прекратили превъртането на часовника.