Руски шпиони с атака срещу лабораторията, изследвала отровата при Скрипал - bulgaria.utre.bg

Руски шпиони с атака срещу лабораторията, изследвала отровата при Скрипал

14 септември 2018, 14:52 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Freeimages/H Berends

Лабораторията доказа и че Асад използва химическо оръжие в Сирия

Двама руски шпиони са били задържани в Холандия през пролетта. Те са пътували за Швейцария с цел да проникнат в лабораторията тестваща  отровата „Новичок“, използвана при нападението срещу семейство Скрипал. Това съобщава Индипендънт, като се позовава на данни от холандски и швейцарски медии. Двамата мъже са били върнати обратно в Русия. Агентите на са заподозрените руснаци за извършването на самото нападение.

"Швейцарската федерална разузнавателна служба (ФИС) участва активно в тази операция заедно с холандските и британските си партньори. Така предотвратихме незаконни действия срещу важна част от швейцарската инфраструктура", коментират от разузнаването в Швейцария.

Задържаните шпиони са били оборудвани да проникнат в компютърните системи на лабораторията.

Speiz Laboratory бе одобрена от Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследва веществата използвани при нападенията както в Солсбъри, така и в Сирия.

От лабораторията коментираха, че са били предупредени за подготвяна кибератака срещу тях, включително и чрез покана на конференция, на която е имало злонамерен софтуер. Атака обаче не е била осъществена  и данни от лабораторията не са откраднати.

Русия се усъмни в пробите от Солсбъри и в това, че използваната отрова там е била именно „Новичок“. Москва не признава и доказателствата за използването на химическо оръжие от режима на сирийския президент Башар Асад срещу народа му.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят