Tомас Бах окуражи София да кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.

Президентът на МОК се срещна с премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев

София ще кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Това стана ясно след разговора на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах с премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев в Министерски съвет. Официалната среща между Кралев и Бах продължи в Министерство на младежта и спорта (ММС), на която присъстваха председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и зам.-председателите Йорданка Благоева, Валентин Йорданов, Красимир Инински и Любомир Ганев.

„Това, което правите, е невероятно. В момента в България се провеждат три Световни първенства в олимпийски спортове, което мисля, че е олимпийски рекорд. За една година в Германия организирахме 11 световни шампионата по олимпийски спортове, но нямам спомен три от тях да са били по едно и също време. Това ми дава повод да Ви окуража да минете на следващо ниво и да  кандидатствате за домакин на Зимни олимпийски игри”, заяви Бах.

Премиерът Борисов коментира, че ще се чувства по-уверен в успешното ни домакинство, ако първо организираме Зимни младежки олимпийски игри и възложи на министър Кралев да подготвят кандидатурата на София за домакин на игрите през 2024 г., заедно със Стефка Костадинова и експерти от МОК. Първите консултации с МОК относно кандидатурата на България ще бъде обсъдена от министър Кралев и Стефка Костадинова в рамките на Летните олимпийски младежки игри в Буенос Айрес през октомври.

Най-влиятелният човек в световния спорт сподели, че е изключително доволен от сътрудничеството си с Красен Кралев като член на Управителния съвет на WADA и подчерта, че българският министър умее да балансира между интересите на различните правителства така, както премиерът Бойко Борисов балансира между държавите на Балканите. Томас Бах посочи, че в лицето на Стефка Костадинова и министър Кралев България има изключителни посланици пред света.

Министър Кралев изтъкна, че доверието, което получава България, е в резултат на целенасочената работата на правителството и лично на Бойко Борисов. „Премиерът Борисов е спортна натура и помага изключително много на българския спорт. От 2009 година у нас се изградиха множество съоръжения, което ни позволява да домакинстваме на първенства от най-висок ранг. Горди сме, че отзивите, които получаваме за организацията на световните първенства до момента, са отлични“, каза Кралев.
По време на срещата в ММС Красен Кралев връчи на Томас Бах най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“. Германецът е първият чужденец, който получава почетния знак, учреден през 2015 г. по инициатива на министър Кралев и с който се награждават заслужили спортисти, треньори, ръководители и личности с голям принос за развитието на българския спорт.

По време на разговора българският министър-председател подчерта, че страната ни има сериозна и последователна политика към развитието на спорта и се гордее със силните си спортисти в редица дисциплини, съобщават от Правителствената информационна служба.

„Преди 1990 г. всички държави в региона се рекламираха най-много чрез спорта, но след това настана разруха. Бяха приватизирани малкото спортни зали, които имаше в България. Нямаше такива нито в столицата, нито в града на Стефка Костадинова – Пловдив. Вложихме 350 милиона лева и започнахме да изграждаме една по една спортни зали из цялата страна. Днес имаме Арена Армеец, Колодрума в Пловдив- най-големият в Европа, както и много други”, заяви министър-председателят.

Премиерът оцени като изключително позитивен интереса на редица значими международни фигури към трите световни първенства у нас и отзивите им за добрата организация на домакинствата. „Домакинствата, които получихме, са признание за направеното като материална база в страната. Благодаря на българските спортисти, които придават стойност на инвестицията на държавата и дават пример на следващите поколения”, подчерта премиерът.

„Благодаря ви, че инвестирате в спорта и в бъдещето на младите. Ние наблюдаваме тези процеси. Имаме чудесно сътрудничество, което ще продължим. Европа и светът забелязват прогреса на България в последните години. Това се доказа най-вече с успешното ви европредседателство”, заяви по време на разговора Томас Бах. Той подчерта, че домакинствата на трите световни първенства у нас – по художествена гимнастика, по гребане и по волейбол, показват високата класа на България в спорта.

В рамките на визитата си президентът на МОК ще посети световното първенство по художествена гимнастика в София и по гребане в Пловдив.