Спецакция в офиси на тартори на банда, въртели бизнес с незаконни цигари

Крими

14-09-2018, 10:01

Снимка:

МВР

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Четири фабрики бълвали 100 000 кутии цигари дневно

Тече мащабна специализира акция срещу организирана престъпна група за пране на пари и производство на цигари. От сутринта Специализираната прокуратура започна претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели, съобщиха от държавното обвинение.

Целта на спецакцията са тарторите на бандата. Разследването и разплитането на схемата започва от Пловдив. В края на август там са обвинени 23-ма души за държане на акцизни стоки без бандерол- цигари. Те са спипани в четири незаконни фабрики на територията на страната- Дупница, Горна Оряховица и Тутракан.

Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

Иззети са били всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 автомобила, свързани с производството и държането на цигари.

Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“.

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално. Така се стигнало и до днешната специализирана акция.