Цацаров: Илия Стоилов е с мярка "задържане под стража", която не е изпълнена

Лицето е напуснало страната законно според МВР

Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на МВР в оставка Валентин Радев представиха пред депутатите хронология на акцията по разбиване на престъпна група за рекет, в която е участвал и Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов. 

Главният прокурор разясни на депутатите, че на 5 април 2017 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпна група за отвличания, принуда и изнудване. Осем души са били обвинени, а на 14 октомври 2017 г. към наказателна отговорност е привлечен и Илия Стоилов. На 15 октомври 2017 г. на Стоилов е наложена най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". От тогава той три пъти е искал изменение на мярката, обясни Цацаров и добави, че прокуратурата се е противопоставяла винаги.

На 13 юни 2018 г. в съда е внесен обвинителен акт срещу престъпната група. По време на разпоредителното заседание по делото на 17 юли 2018 г. съдът е намерил съществени процесуални нарушения и е върнал процеса на прокуратурата. На 21 август 2018 г. държавното обвинение внесло делото отново в съда и тогава Стоилов и още един член на групата поискали изменение на мерките им за неотклонение. На 29 август съдът ги изменя от арест в подписка. След прокурорски протест на 11 септември втората съдебна инстанция постановява връщане на двамата в ареста.

„Специализираната прокуратура е подала протест срещу определението на Специализирания наказателен съд. Протестът е бил разгледан на 11 септември на закрито заседание. Определението на съда е било отменено като неправилно и е постановена отново най-тежката мярка „задържане под стража“, която не е изпълнена, тъй като по това време Илия Стоилов вече е напуснал страната“, обясни Цацаров.

Главният прокурор допълни, че прокуратурата има данни за колата, с която Стоилов е напуснал страната, за придружаващото го лице и целта им на пътуването. Той обаче отказа да дава повече подробности заради следствената тайна. Не каза и защо прокуратурата не е искала или наложила забрана на Стоилов да напуска страната.

Обвиняемият брат на депутата от БСП е напуснал страната законно, посочи пред депутатите министърът на МВР в оставка Валентин Радев. Повече от година МВР работи по случая.

„За проверката се установява, че лидерът на групата е той. Адресно регистриран е в гр. Русе“ , обясни Радев. Той посочи, че са установени членовете на бандата, претърсени са 15 адреса и са извършени 6 обиска. По време на проверките разследващите са се натъкнали на бухалки, тротилова шашка, електрошокови палки, 2000 евро, патрони, извършени са 21 броя разпознавания на лица.

„Тази група е особено опасна“, коментира министър Радев.

От думите на Радев се разбра, че Стоилов е излязъл легално от България на 6 септември през граничен пункт Калотина. Обясни още, че не е имал забрана да напуска страната.