Само за година- Над 700 сигнала за насилие над деца - bulgaria.utre.bg

Само за година- Над 700 сигнала за насилие над деца

13 септември 2018, 08:26 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    pixabay.com

70% от българските родители посягали физически

Децата у нас най-често се възпитават с шамари. За това алармира гражданското обединение "Детство без насилие". През 2017 г. сигналите за насилие над деца са над 700, съобщава NOVA телевизия.

Според наскоро проведено проучване 70% от българските родители са използвали някаква форма на физическо наказание. Най-често това са шамарите. В училищата и детските градини подобни практики също са разпространени.

Близо половината от децата у нас са страдали от вербално насилие, над 20% от физическо като удар или причиняване на болка, а 14% са били наказвани чрез игнориране.

През миналата година повече от 11 000 деца са потърсили помощ на националната телефонна линия. Като най-голям свой проблем съвременните деца определят самотата.

„Отношенията на детето като зрял индивид - близките отношения, интимните отношения, изобщо способността за социална връзка е накърнена”, обясни психологът Анет Маринова.

Тези деца според експертите са по-склонни в бъдеще към употреба на наркотици, конфликт със закона, самоубийства и изпадане в депресия. Към същото са склонни и пасивните жертви на агресия.

През 2017 г. подадените сигнали за насилие в отделите за закрила на детето в страната са близо 1300.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета