Горанов: 433 000 души от бюджетния сектор ще получат 10% по-високи заплати от 2019 година

Политика

12-09-2018, 16:55

Снимка:

Министрество на финансите

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

За учителите от средното образование увеличението ще е 20%

Министерски съвет прие днес макропрогнозата за икономическото развитие на страната през следващата година. По данни на Министерството на финансите се очакват допълнителни приходи в изпълнение на Брутния вътрешен продукт и подобряване на събираемостта на фиска, което от своя страна дава възможност от началото на 2019г. да се предвиди увеличение от 10 на сто на разходите за персонал в цялата бюджетна сфера. Така например, общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец юни възлиза на 16 021,0 млн. лв., което представлява 51,4 % от годишните разчети. Съпоставени с първото полугодие на 2017 г., данъчните постъпления нарастват номинално с 10,2 % (1 482,7 млн. лв.).

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни след края на заседанието на кабинета, че в края на август превишаването на приходите над разходите в бюджета на страната е над 2 милиарда и половина, което от части се дължи на по-добрата събираемост и очакваното преизпълнение на приходната част. Според него увеличението на заплатите в бюджетния сектор е една програма, която не е правена от 2008 г. в страната и ще струва около 1 милиард лева или 1% от БВП.

433 000 души от бюджетния сектор ще получат 10% по-високи заплати от 2019 година. Това са хората, които се справят със задълженията си. Тези, които не се справят с поставените отговорности и трудови ангажименти ще получат увеличение под 10%. 20% увеличение на заплатите ще получат учители от средното образование.

"Много трудно се намират качествени и добре платени служители в бюджетната сфера и очакваме увеличението да повлияе положително на целия пазар на труда", отчете финансовият министър и добави, че по този начин ще се изтласкат останалите доходи в страната.

От увеличението се очаква да последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове, уточни той.

Горанов поясни, че няма връзка между бюджетното увеличение на заплатите и кандидатстването ни за ERM2. Той изтъкна, че тепърва предстоят технически консултации между София и ЕЦБ. Финансовият министър бе лаконичен по предложението на Министерство на здравеопазването за новата здравна застраховка. Според Горанов тепърва предстои дебат дали е приемлив такъв модел или не. Той обяви, че е привърженик на демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.