Юнкер: ЕС да покаже силата си като световен играч

Свят

12-09-2018, 15:06

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Предлага квалифицирано мнозинство за решения, свързани с икономиката и външната политика

ЕС трябва да покаже силата си като международен играч и да участва в оформянето на глобалните събития. Това подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в своята годишна реч за състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

"Когато Европа говори като една, ние можем да наложим нашата позиция на другите", заяви Юнкер и призова ЕС да стане по-суверенен.

"Светът е все по-неустойчив от когато и да било. Външните предизвикателства се мултиплицират всеки ден. Не трябва да спираме усилията за една по-обединена Европа. Европа може да изнесе своята стабилност както с разширенията на ЕС. Те са истории на успеха, защото успяхме да обединим европейската история и география, но трябва да се положат още усилия", подчерта Юнкер.

Председателят на ЕК заяви и че Западните Балкани трябва да станат част от Общността. Миграцията също беше важен акцент в речта на Юнкер.

ЕК предлага до 2020 г. външните граници на ЕС да бъдат охранявани от 10 000 служители; укрепване на Агенцията на ЕС в областта на убежището и по-силна и по-ефективна европейска политика на връщане и увеличаване на законните възможности за миграция в Европа.

Юнкер поиска и засилване на еврото, което в момента е втора световна валута, но според председателят на ЕК трябва да подобри позицията си. Освен това предложи въпросите, свързани с икономиката и външната политика да се взимат с квалифицирано мнозинство.

Юнкер съобщи и че смяната на времето ще бъде премахнато в ЕС, като страните-членки ще решат дали да ще преминат към лятно или зимно часово време.