Кралев: Целта ни е чрез световните първенства да стимулираме децата да спортуват

Спорт

12-09-2018, 11:12

Снимка:

ММС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Новият национален стадион може да е готов до 2 години

Голям празник за България е, защото три домакинства в рамките на една седмица на световни първенства е наистина впечатляващо. Много е сложно за организация, но се радвам, че се справяме брилянтно. Това се дължи на добрата работа на федерациите и на общините, които участват. Това коментира в ефира на Нова ТВ министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод факта, че в момента страната ни е домакин на три световни шампионата – по волейбол, по художествена гимнастика и по гребане.

Основна цел на министерството е чрез световните първенства да се стимулират децата да спортуват повече.

„Основната цел на домакинствата на големи първенства, освен популяризирането на България, е това да дадем възможност на децата да се докоснат до работата на най-талантливите спортисти”, заяви Кралев. Той даде и пример с европейското първенство по волейбол, на което България бе домакин заедно с Италия. След него напливът на желаещи деца да спортуват именно този спорт е бил огромен.

Министърът обясни и че битката с обездвижването на децата се води съвместно с учителите и родителите. Едва 30% от децата у нас спортуват, и то не всеки ден.

Развитието на масовия спорт е отговорност на общините. В момента държавата се фокусира върху изграждането на физкултурни салони. Над 15 общини със свои проекти ще могат да се включат в програма, която е с бюджет 7 млн. лв., обясни министърът на спорта. Той припомни и че през последните години се изгражда изключително много спортна инфраструктура.

Другата целта, която си поставя страната ни, е да вземем домакинства на олимпийски квалификации по спортове, в които имаме големи шансове за медали. „Домакинства на състезания на спортове, които са много популярни в света, се печелят само след като си извоювал  огромен авторитет. Първо трябва да имаш силни спортисти. Много трудно се дават домакинства на аутсайдери. Второ зависи и от капацитета на федерациите. На трето място е държавната политика и националната стратегия“, обясни Кралев.

В момента държавата дава средно по 5 млн. лв. за организирането на подобни събитие, без средствата дадени за волейбола, които са на стойност 5 млн. долара.

Той коментира и казаното от премиера Борисов, че държавата е готова да опусне пари за изграждането на нов стадион.            

"Там, където има успехи веднага се реагира с помощ от наша страна за изграждането на спортна инфраструктура. Казаното от премиера Бойко Борисов е една добра новина, която показва, че държавата е адекватна“, заяви Кралев и припомни, че последните 30 години не е инвестирано във футбол, но през последните 3 години са изградени близо 10 стадиона.

„Ред е и на националния отбор по футбол. Когато има добро представяне, съвсем естествено е да ги стимулираме и да ги подпомогнем“, заяви министърът.

Според него изграждането на нов национален стадион може да се случи в рамките на 2 години след отпускането на средствата за него.