Министерството на енергетиката проверява ЕРП-та преди зимата

Общество

11-09-2018, 19:46

Снимка:

Freeimages.com

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Експерти от ведомството ще инспектират съоръженията на място

За четвърта поредна година Министерството на енергетиката проверява готовността на трите електродружества и държавното дружество, което отговаря за електропреносната мрежа на страната "Електроенергийния системен оператор" ЕАД за предстоящия есенно - зимен сезон.

Проверките датират от 2014 г., когато поради натрупания дефицит в сектор „енергетика“ и липсата на пари за ремонти в енергийните предприятия служебния кабинет на Георги Близнашки бе изправен пред решаването на проблема с евентуален режим на тока.

Преди началото на зимния сезон и тази година експерти от министерство на енергетиката ще инспектират на място обекти на трите частни дружества, доставчици на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, държавната предприятие "ЕСО" ЕАД, "Електроразпределение Север" АД и "Електроразпределение Юг" ЕАД.

От министерството преглеждат основно техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, както и дали дружествата са направили инвестициите за сигурността на мрежата.

В хода на проверките ще бъде установена степента на готовност на компаниите за възможните неблагоприятни климатични условия през есенно-зимния период на 2018-2019 г., както и предвидените дейности по осигуряване при аварийни ситуации и плановете за тяхното отстраняване.

През месец септември ще бъдат проверени обекти в района на Североизточна и Югоизточна България. През октомври проверките ще продължат в Северозападната част на страната.